Blog.

 

Natuur en Architectuur 1. – Restaurant ‘Under’ in Lindesnes, Noorwegen

Steeds meer natuur verdwijnt omdat de mens hier wil wonen en werken. Of de natuur blijft wel bestaan maar verliest haar puurheid door beeldvervuiling. Kan dit niet anders?

 

Een gebouw is voor mooi als het op gaat in zijn of haar natuurlijke omgeving. Tijdens de verbouwing van ons woonhuis heb ik zorgvuldig materialen en kleuren gekozen die maken dat het gebouw geen aanvulling maar onderdeel is van het landschap. Er zijn fantastische architecten die op dezelfde wijze te werk gaan bij het ontwerp van een gebouw. In deze rubriek breng ik steeds een gebouw onder de aandacht waar de samensmelting tussen Natuur en Architectuur (in mijn beleving) heel goed is gelukt.

 

Restaurant Under in Lindesnes is ontworpen door architectenbureau Snøhetta. Zij zeggen het volgende over het ontwerp: “Gelegen op het zuidelijkste punt van de Noorse kustlijn, waar de zeestormen uit het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten, ligt aan een unieke samenvloeiing het restaurant ‘Under’. Zeedieren bloeien hier in de zilte en brakke wateren om een natuurlijke overvloed in biodiversiteit op de locatie te produceren. Het door Snøhetta ontworpen project fungeert niet alleen als een restaurant maar ook als een onderzoekscentrum voor het leven in de zee. Daarnaast vormt het een eerbetoon aan de wilde fauna van de zee en de rotsachtige kustlijn van de zuidelijke punt van Noorwegen.” (bron: de Architect)

 

Het hele artikel van 'de Architect'  over het restaurant vind je hier: 

https://www.dearchitect.nl/projecten/restaurant-under-in-lindesnes-noorwegen-snohetta